Bookmark and Share

Zelfmoordpoeder

21-03-2018
Home >>

Zegt de naam Ximena Knol u iets?

Deze 19-jarige vrouw was fysiek gezond, maar leed aan een persoonlijkheidsstoornis. Daarom pleegde zij drie weken geleden euthanasie. Dat deed Ximena met een 'zelfmoordpoeder'. Volgens haar ouders had zij daarvan vernomen door de Coöperatie Laatste Wil, die het middel promoot.

"In mijn ogen zijn het gewoon levenseinde-terroristen", zegt haar vader tegen Omroep Brabant.

Obstakels vallen weg

Het geval van Ximena Knol is de zoveelste overtreffende trap in de euthanasiepraktijk. Steeds meer obstakels vallen weg. Je hoeft op het moment van euthanasie al niet meer toe te stemmen – enkele jaren geleden werd een tegenstribbelende demente vrouw met geweld geëuthanaseerd. Je hoeft niet meer fysiek ondraaglijk te lijden – psychiatrische patiënten krijgen ook al de spuit. Je hoeft anno 2018 niet eens meer een arts aan te kijken – je kunt de dood zelf bestellen. Dat heeft Ximena Knol gedaan. Tot woede en verdriet van haar ouders.

‘Overheid moet streng regelen’

Margriet Oostveen van de Volkskrant ging op bezoek bij een niet onbelangrijke partij in deze zaak: de verkopers van het poeder. Rob en Jolanda Lemmens verkopen chemicaliën, gewoonlijk aan hoveniers en aannemers. Verkoop voor euthanasie weigeren ze altijd. Maar Ximena zei het poeder nodig te hebben voor een schoolproject. En ze klonk zo jong. Nietsvermoedend stuurde het paar de poeder naar de jonge vrouw. “De overheid moet het streng regelen”, zeggen de verkopers achteraf. “Zorg dat dit middel niet meer aan particulieren kan worden verkocht!”

Ander middel vinden

Maar wie echt euthanasie wil, zal wel een ander middel vinden. Een beetje bouwmarkt bevat al tientallen middelen waarmee je je leven kan nemen. En wat te denken van het internet? Daarmee kun je verboden handig omzeilen. Bij abortus gebeurt dat al: vrouwen uit Polen en Ierland, waar abortus verboden is, kunnen bij de Nederlandse aborteurs van Women on Waves abortuspillen bestellen. Die worden in neutraal uitziende pakketjes geleverd. De Poolse en Ierse wetshandhaving hebben het nakijken.

Symptoombestrijding

Daarmee is niet gezegd dat het verbieden van abortus- en euthanasiemiddelen onwenselijk is. Er is eerder mee gezegd dat het symptoombestrijding is. De onderliggende ziekte wordt er niet mee genezen. Die ziekte is de cultuur die God verwerpt en de dood omarmt. Het leven moet leuk zijn, en bij lijden kiest men voor de dood. Omdat men God niet kent, wordt het opdragen van ons lijden aan onze Heer Jezus Christus, die voor ons geleden heeft aan het kruis, niet eens overwogen. Het is bijzonder droevig hoe moderne mensen aan het einde van hun leven geen enkel zicht hebben op een eeuwig leven met God.

Tienduizend geboden

Essayist G.K. Chesterton schreef eens: “Als mensen zich niet laten regeren door de Tien Geboden, dan zullen ze geregeerd worden door tienduizend geboden.” Toepasselijke woorden. Wie het gebod ‘Gij zult niet doden’ niet meer kent, zal zijn leven onderworpen zien aan een woud van wetten en evaluatiecommissies en regulering. Een woud waar gedreven euthanasiezoekers als Ximena zo uitstappen, de dood in. Wij moeten bidden voor deze mensen, bidden dat zij het Licht zien!

Bron: Frans van Winden, Voorzitter van Stichting Recht zonder Onderscheid

Terug

Commentaren

No comment found

Toevoegen commentaar