Bookmark and Share

'Warme kerkfamilie' van 150 jaar (Uit de Alkmaarse Courant)

11-10-2017
Home >>

 

 

 

Kerkgangers op weg naar hun Dionysiuskerk Diaken Eelke Ligthart

 

Levendige Dionysiusparochie viert komende maanden jubileum

'Warme kerkfamilie' van 150 jaar

Gert van der Maten
g.van.der.maten@hollandmediacombinatie.nl

De Dionysiusparochie in Heerhugowaard bestaat 150 jaar. Dat wordt tot juni volgend jaar gevierd, met komende zondag een bijzondere mis ter ere van de de feestdag van de patroonheilige van de kerk. De parochie is een van de weinige in het bisdom Haarlem die nog zelfstandig is en die niet wordt geplaagd door fusieperikelen met andere parochies.

Volgens het parochiebestuur zijn er op dit moment ongeveer 400 actieve parochianen, waaronder nogal wat jonge mensen. ,,Daar zijn de andere parochies jaloers op", weet pastoor Frank Domen. ,,Ik krijg nog wel eens te horen: ,,Wat veel jonge kinderen komen er bij jullie." Waar andere kerken twee of drie misdienaren aan zich weten te binden, daar heeft de Dionysius er zo'n dertig. En waar elders de kerkbanken leeg blijven, is in Heerhugowaard de kerk goed bezet op zondag.

De parochie bestrijkt een groot gebied dat loopt van de Stad van de Zon in het zuiden tot aan de parochie van De Noord, en die van Lan-gedijk en Obdam in het westen en oosten. In totaal wonen er 10.000 mensen die ooit als katholiek gedoopt zijn.

Noodkerk

De parochie begon 150 jaar geleden recht tegenover het huidige gebouw als een noodkerk. Daar kwam zo rond 1880 een kerk voor in de plaats op de plek van de huidige parkeerplaats op de hoek met de Van Veenweg. Die was halverwege de vorige eeuw te klein en te krakkemikkig geworden. Oudere Heerhugowaar-ders weten nog dat hij werd gesloopt. In het huidige gebouw werd op 22 december 1963 de eerste mis opgedragen.

Pastoor Domen noemt behoefte aan geborgenheid als een van de oorzaken waarom het met zijn parochie zo goed gaat. ,,Wij zijn een warme kerkfamilie. Wij lachen en huilen met elkaar en we zorgen voor elkaar. Wij zeggen: Leuk dat je er bent." Naast de oude kern van babyboomers die in Heerhugowaard zijn blijven wonen, ziet hij ook een duidelijke verjonging. ,,Er is elk jaar wel een aantal volwassenen dat zich laat dopen."

Diaken Eelke Ligthart ziet dat het contact met de parochianen ook steeds vaker buiten het kerkgebouw plaatsvindt. Zo gaat hij regelmatig op bezoek bij mensen die aan huis gekluisterd zitten. Hoogbejaarden, mensen met veel thuiszorg die nog moeilijk de deur uit komen. Hij probeert ze ondanks de afstand te betrekken bij de parochie.

Ook materieel gaat het goed met de kerk. Vice-voorzitter Hans Entius van de parochie zegt dat de financien op orde zijn en dat de kerk er goed bij staat. "We hebben zelfs 120 zonnepanelen op het dak."
"Hobby van de pastoor", glimlacht Frank Domen.

 

 

 

 

Andere parochies zijn jaloers op het aantal jonge kerkgangers

In de Dionysiuskerk zijn de banken op zondag goed gevuld

 

 

foto's Erna Faust

Terug

Commentaren

No comment found

Toevoegen commentaar